søndag 18. mars 2012

Ompotting av tomater - korleis eg gjer det.

Her viser eg korleis eg gjer det når eg pottar om tomatar. Det har etter kvart blitt vel trangt i den lille potta di har stått i etter at eg prikla dei om.
Når jeg potter om bruker eg alltid å ta av frøblada så eg kan plante dei djupare. Frøblad er det første bladparet som kjem, og dei ser annaleis ut enn dei andre blada som kjem på planta.


Eg plantar dei så djupt som muleg for tomatplantat vil danne nye røter oppover stammen.  Dei nye pottene er  ca 15 - 18 cm.  I botnen legger eg ein god neve med kugjødselkompost og god plantejord.
Rotklumpen rive eg litt opp slik at røttene får god kontakt med jorda.


Fyll i meir jord og dunk potta mot bordet slik at jorda kjem ned på sidene av rotklumpen. Trykk jorda lett ned langs kanten så det ikkje blir luftlommer langs pottekanten. Pass på at jorda ikkje blir for kompakt. Så fyller jeg jord opp til pottekanten.
På bildet under ser du kor mykje djupare den står no enn i den første potta.
Husk, bitt dei opp så dei ikkje knekk. Husk å vatne.Dei vil kanskje sture nokre dagar no når dei har blitt pottet om eg har kasta dei ut av planterommet og ut i drivhuset.
Om nokre veker er det på tide å plante dei om i sine endelege potter. Då brukar eg 17 liters potter med undervatning. På den måten slepp eg å vatne dei kvar dag på varme sommerdagar. Korlei eg gjer det kan du lese om her. Då brukar eg også ei anna jordblanding, det kan du lese meir om her


Korleis eg tek vekk tjuvar på tomatplanter har eg forklart trinn for trinn herHer kan sjå fleire bilder frå hagen min Kristins Hage&Drivhus og på Instagram15 kommentarer:

 1. SÅ heldig du er som er så god ti gang med tomatene:) Jeg er litt sent i gang med de i år... prøver å redusere plantekaoset... men deilig må det være å få tidlige tomater... Jeg skal huske det til neste år:)

  SvarSlett
 2. Tusen takk for god forklaring! Det er så godt å få tips og råd.

  Ønsker deg en fin kveld og lykke til med alle de flotte tomatene dine!

  SvarSlett
 3. Det er virkelig nogle store flotte tomatplanter du har drevet frem, jeg har just omplantet mine tomater for første gang idag, det er da noget mindre men også først sået i slut februar. I ar vel nødt til at starte tidligere i Norge pga. den kortere vækstperiode.
  God aften
  Henrik

  SvarSlett
 4. Missunneli-i-ig! Har bare så vidt fått sådd.

  Ja, gøy på party med masse artige folk :-)

  SvarSlett
 5. Takk for gode tips... nyttig for en førstårsdyrker! Blir nok ikke sydd puter i år, men kanskje til neste år! Jeg regner med å plante om i løpet av uka. Gjør du det samme med chilien også? Og hva med agurkene?

  SvarSlett
 6. Håhå, så flotte STORE tomatplanter! Jeg har akkurat pottet om mine for første gang, en liiiten anelse mer puslete enn dine. Masse lykke til med tomatsesongen! :-)

  SvarSlett
 7. Fin veiledning! Jeg planter også mine dypere ved ompotting. Men mine er pittesmå enda.
  Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
 8. Flott!
  Og flott skrevet om drivhusoppstart på hageblogger.no i dag, den er nå lagt ut, takk for at du deler :)

  SvarSlett
 9. Agurkene vokser ikke på samme måte, så de planter jeg ikke noe særlig dypere. De har også en tendens til å kollapse om røttene blir forstyrret. Jeg løfter hele rotklumpen forsiktig ut av potten og over i den andre. Første gang jeg sådde agurk tok jeg liver av de når jeg plantet de om :-))) Jeg bruker samme størrelsen på pottene som til tomat.
  Chilien bruker jeg mye mindre potter på, de blir jo ikke så store.

  SvarSlett
 10. Æ sådde tomater, agurk og paprika for bare halvannen uke sia, tomatene og agurken er begynt og spire, men ikke paprikaen, den kommer vell pgså snart,det e så deilig med tomater, ha en fin ny uke, hilsen Lisbeth :Ø)

  SvarSlett
 11. Jeg gjør det egentlig mye på samme måte som du, men kanskje har jeg vært for knepen med gjødsel?
  Har liksom tenkt at når de står i kugjødselkompost, så rekker det lenge, men det er antakelig feil.
  Tror jeg venter noen dager nå, så de får etablere seg i de nye pottene sine, og så bærer jeg de ned i et kjøligere rom.
  :-)

  SvarSlett
 12. Tusen takk for tips! Er snart dit at jeg skal potte om, og dette var nyttig og godt forklart info! 👍

  SvarSlett
 13. Flott informasjon. Man blir litt usikker, så da er det greit med nøyaktig beskrivelse. Hilsen fra Liv

  SvarSlett