tirsdag 18. januar 2011

Dahliablomstring 2010

Det gjør seg med mimring om deilige sommerdager nå midt på vinteren når dagene er mørke og det er såpeglatt ute. Her er en liten kavalkade over Dahliablomstringen sommeren som var.


De aller fleste av disse Dahliaene, eller Georginer som de også kalles, er fra denne sommeren med noen få unntak. De aller fleste har jeg sådd selv og jeg sår nye hvert år fordi jeg er så ekstremt dårlig på å overvintre knoller, dessverre.

Jeg sår som regel i februar eller mars, og  noen av de begynner blomstringen allerede i slutten av mai. De fleste kommer riktignok litt senere og de holder på helt til frosten kommer om jeg husker å knipe visne blomster etterhvert. De er enkle å få til og med et par toppinger underveis blir de lubne og fine.
Dahlia er en "må ha" blomst hvert år :-)Dahlia får en i de fleste farger og i mange forskjellige fasonger. De aller fleste frøpakkene som er å få tak i handelen har en miks av frø og det gjør det hele adskillig mer spennende da jeg ikke aner hvordan de forskjellige blomstene vil se ut.

Dessverre så gjør det det også vanskeligere å planlegge krukkene så fargemiksen er ikke alltid like vellykket, men hva gjør vel det når de er så utrolig vakre.Det er ikke bare jeg som er glad i Dahlia for de blir flittig besøk av bier, humler og flere typer sommerfugler.
De Dahliaene dere ser bilder av her er Dahlia hortensis 'Collarette Dandy', 'Decorative Giants', 'Fantasia', Dahlia pinnata 'Showtime', Dahlia variabilis 'Fireworks Mixed' og Dahlia variabilis 'Black Beauty' den siste er den eneste sorten der alle har samme farge.


Da er det bare å håpe på at jeg kan inspirere noen til å så Dahlia i år, det er ikke for sent å kjøpe frø, og du har helt sikker plass til flere såpotter bare du klemmer de ned mellom de andre - eller du kan jo bygge på huset om det kniper.

Kommentarer er alltid hyggelig å få om du kan ta deg tid til det.
Ønsker dere alle en hyggelig kveld :-)

20 kommentarer:

 1. Utrolig mange du hadde av dem da? Og så fine....Jeg har jo noen knoller fra i fjor, men det er ikke alt som vil "vekkes", og heller ikke i fjor! Så det minker på dem for hvert år som går! Derfor må også jeg så noen sorter =)
  Ellers må jeg virkelig beundre den flotte headeren din! En skikkelig fargeklatt av en primula, og med løv rundt blir det jo rene kunstverket =)
  Skulle gjerne vært og tigget noen blodbegerfrø med deg,. men det har jo vært så såpeglatt alle steder, så det har jeg ikke turt! Vente og se!

  SvarSlett
 2. Mormor har aldri tenkt på Dhalia som et alternativ. Husker min mors strev med å grave opp og ned knoller. Mormor er for lat til den slags. Men tanken på så hvert år frister.. de må altså sås inne, når? Har blanda erfaring med den såinga, noe greier seg fint, andre planter får tydeligvis ikke det dem trenger hos mormor..Frø som sås og spirer direkte på vokseplassen er mine beste venner.

  SvarSlett
 3. De er utrolige flotte i et stort fargespekter. Jeg har ingen foreløpig, men hvem vet hvor haren hopper :-)

  SvarSlett
 4. Duverden for et utvalg du har! Mange flotte, veldig pent å se så mange ulike sammen. :)

  SvarSlett
 5. ahhh, georginer!
  :)
  Jeg skal så i år jeg også, men jeg regner med å vente en par mnd, så blir det ikke så rabiat fullt på planterommet med digre vekster.
  Flott at du la inn navn, jeg falt helt for den helt åpne der (collarette dandy?), slik vil jeg definitivt så, det manker i samlingen

  Legger inn lenke på moseplassens facebookside jeg, viktig å smitte flest mulig med georgine-dilla :D

  Ang knolloppbevaring så er jo ikke det så lett med sånne sådde knoller da. Enklere når de er større og sterkere.

  SvarSlett
 6. Så utrolig mange fine! Ja, du klarte å smitte meg litt, tror jammen jeg skal prøve meg på noen georgine-frø i år. Med dårlig overvintringsmulighet for knoller er kanskje nysådde planter hvert år min mulighet:-) Hjertelig hilsen Hanne.

  SvarSlett
 7. Så flotte Georginer du har :) Spørs om det blir lurer seg noen få frø nedi jorda når det lir på. Desidert min favoritt av sommersblomstene!!

  Et tips for dem som ikke har plass eller tid til å så selv så finnes det ferdige planter på enkelte gartneri, og ikke bare de lave :)

  SvarSlett
 8. Morsomt å se det begynner å krible for alle hageentusiaster når det bikker over på nyåret!! Flotte bilder;)

  SvarSlett
 9. Alltid velkommen innom meg også:)

  SvarSlett
 10. Nå har jeg lagt til "følgerknapp" går ut i fra at det var denne du mente?

  SvarSlett
 11. Georginer er vakre og det er jo litt av en samling du har hatt! Jeg synes det er litt dumt at man stort sett får farvemiks når man kjøper frø, men det er jo sant som du sier at det blir litt mer spennende da. Georginer er også for meg en "må-ha" plante. Det ser ut til at jeg har mistet en god del av mine overvintrede georgineknoller så kanskje det blir noen frøplanter istedet.

  SvarSlett
 12. Jepp. Nå er jeg en følger av deg vet du:)

  SvarSlett
 13. Hei. Du vet sannelig hvordan du skal friste! De flotte bildene og fargene. Ja, her må der kjøpes frø og sås!

  SvarSlett
 14. Jeg vil lave et nyt Dahlia- eller Georginebed. Jeg foretrækker ordet Georginer, det brugte mine bedsteforældre, hvem jeg har den store haveinteresse fra. Dejlig blog, du har.

  SvarSlett
 15. Så nydelig!
  Det var koselig i vintermørket!

  Klem fra Bente

  SvarSlett
 16. Det er en herlig hobby, at så sine egne frø selv. Jeg har netop i dag besstilt en masse frø mere. Nærmere 21 forskellige, blandt andet dahlia. For nogle år siden såede jeg altid dahlia selv, men syntes at det var for hidsige i farverne. Nu har min mand, der ikke er have interesseret spurgt efter noget skrig gult, så er dahliaerne kommet frem igen.

  Ha' en dejlig dag.

  Ps. har lagt mig som følger

  SvarSlett
 17. Nydelig blomsterbilder.
  Hadde noen georginer på balkongen i fjor.Ja, nå ble jeg inspirert til å så Dahlia. Helt klart. Takk for mange gode tips.
  Flott blogg, virkelig oversiktlig og lett å lese.
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 18. Takk for kommentar og visit inne på bloggen min:)

  Fine bilder du viser av dine dahliaer! Du har ihvertfall inspirert meg til å så flere av dem i år... Det er bare så utrolig mange forskjellige...blir nok litt vanskelig å velge..

  Fin blogg du har! Jeg legger meg til som følger jeg!

  Anita

  SvarSlett
 19. Nydelige dahliaer:) Jeg elsker disse:) jeg har ikke sådd dem før, men heller kjøpt knoller, og overvintret:) men blir jo fristet til å så også, men da må jeg nok bygge på huset... Takk for vakker mimring:)

  SvarSlett