søndag 2. mai 2010

Haglebyger, sol og flere pallekarmer.

Nå er det på tide at våren kommer hit en tur også. I dag har vi hatt snø, regn, haglebyger og sol. Temperaturen bikker 0 grader på dagtid, men i dag tidlig var det is på bilvinduene – æsj.

Likevel er det enkelte blomster som våger seg opp av jorden. Her er Pulmonaria saccharta, flekklungeurt som jeg kjøpte i fjor. Første gang den blomstrer hos meg, og jeg ante ikke den var så tidlig.
Omphalodes verna - vårkjæreminneChionodoxa forbesii, Nikkesnøstjerne på norsk tror jeg. Noen som har et annet navn?


Ellers så har jeg faktisk fått gjort en god del i hagen i dag. Alle rosene – nåja, jeg har ikke så mange er beskjært, Det samme er noen prydbusker. Jeg har ikke peiling på beskjæring, men buskene var så vanskjøttet at jeg trøstet meg med at de ikke kunne bli verre.

Nå i ettertid er jeg ikke så sikkert……… og trøster meg med at det blir bedre så snart de får blader.
Tre nye pallekarmer har også kommet på plass i grønnsakhagen. Jeg har sådd purre og asparges i drivhuset som jeg har tenkt å plante ut i karmene.

Salat og ymse annet skal det også bli plass til – gleder meg. Bilder kommer så snart jeg får ånden.Avslutter med et bilde av en Primula som jeg fikk på plantebytte i hagelaget i høst. Hva er det fulle botaniske navnet på denne?
Noen som kan hjelpe?

5 kommentarer:

 1. Så flott at den flekklungeurten er så tidlig, da. Det trenger du når været holder seg så kaldt! Ønsker deg ei flott hageuke! Med mer varme!

  SvarSlett
 2. he..he.. det er godt å se at det er flere som er usikker. Jeg er av den typen som trør til først og leser etterpå.. ikke alltid så lurt:) men jeg har berget meg så lang..

  det som irriterer vettet av meg er at det står at du skal beskjære og en grøtete forklaring på hvordan..
  det vises bilder i hytt og pine av alt mulig annet men ikke dette! hvor og når skal dette gjøres?

  og blindskudd.. hvordan vet man hvordan de ser ut når ingen viser bilder av de.. skjønner at de skal bort men jeg er redd jeg ribber rosene for alle nye greiner.. de kommer jo også opp av bakken!

  skrev til og med mail til Claus Dalby og ba han skrive bok for amatører.. de andre vet nok fra før:))

  likte så godt den på det første bildet.. nydelig farge..

  høres ut som du kan dette med kjøkkenhage.. er det mye arbeid med det?? orket ikke begynne i fjor pga snegleinvasjon i dk.. men kunne tenke meg å ha det i drivhuset her..

  er det noe spesielt jeg må tenke på??

  takknemlig for svar:))

  ha en strålende uke..

  SvarSlett
 3. hei og tusen takk for svar!

  jeg har lyst å prøve men har litt problemer med varme i drivhuset..

  dette er en helt ny bydel som er under fortsatt utvikling..

  området er helt unikt.. arkitekten har vært flink å tenke ut løsninger men.. han har ikke greie på planter og oppvekst..

  drivhusene er plassert arkitektonisk ikke logisk.. den ene rekken har inngang som vender fra sola.. disse ligge best i forhold til solas gang og holder best på varmen da de ligger inntil en større blokk som danner 'vegg'

  var så dum at jeg forlot et av disse og flyttet inn i et som ligger nærmere min blokk.. her kommer plantene til å dø av kulde:(( disse husene ligger for åpent til.. ingen skjerming.. og sola når ikke til midt på dagen.. men jeg kan ikke flytte tilbake igjen :)

  primulaen: klikk inn her på denne danske siden ..

  http://www.havenyt.dk/artikler/prydhaven/blomster/stauder/501.html

  kan du ha' en hyggelig aften :)

  SvarSlett
 4. Så nydelig flekklungeurten din var! Kjekt med de som kommer tidlig =)
  Ikke mye som blomstrer hos meg, så jeg tror det er hakket surere her hos meg....I dag har det vært flere snøbyger, og en blir deprimert av sånt! Men på torsdag skulle det bli varmere ifølge Yr.no! Vi får stole på det!

  SvarSlett
 5. Nikkesnøstjernen var jammen flott, jammen har du mange nydelige blomster !

  SvarSlett