lørdag 14. januar 2012

De første spirene - og hvordan jeg gjør det.

De er alltid spesielt når de første spede spirene dukker opp i såpottene for da er våren definitivt i gang. Innendørs vel å merke, ute er det fremdeles vinteren som regjerer selv om den ikke har vært av de kaldeste. Faren for å blåse bort har til tider derimot vært overhengende.

Det tok ikke mange dagene før spirene av Lupin regalis 'Morello Cherry' viste seg. Tre dager for å være nøyaktig, og det var jo mye kjappere enn ønskelig :-) Jeg har ikke lupiner i hagen fra før, og jeg håper disse ikke vil sprer seg like villig som de en finner i grøftekantene rundt omkring.To dager senere var det Papaver nudicaule 'Iceland' som meldte sin ankomst. I motsetning til lupinene så er dette en utfordring å prikle, men dog ikke av de verste.


I dag, seks dager etter såing, kan jeg så vidt skimte ørsmå spirer i tre av pottene med stemor og de andre følger nok hakk i hel får jeg håpe. Gleder meg spesielt til olivengrønne Viola wittrockiana 'Envy'. Skal bli spennende å se hvordan fargen blir i virkeligheten.

Jeg bruker å sette såpottene på kjøkkenbenken under lysarmaturene. Som dere ser av bildet så hever jeg de litt opp fra benken så de kommer nærmere lysrøret og får litt mer varme. Lysrørene står på døgnet rundt.


Så snart de spirer tar jeg de inn på planterommet der det er en del kjøligere. Lysarmaturet jeg bruker var et de skulle skifte ut på jobben, og en hyggelig elektrikeren sjekket at det var i orden før jeg fikk det. Jeg bruker bare vanlige lysrør og ikke noe dyre fancy greier. Det duger utmerket til mitt bruk. Det henger i en kjetting ca 30 cm over plantene, og jeg kan heve det etterhvert som plantene vokser. Jeg har tidsinnstilling på lyset, det slår seg på kl. 06.00 og av kl. 24.00.

Det er god plass ennå, men det kan jeg love at det ikke er om noen uker :-))))


Jeg vanner alltid på brettet og ikke direkte i pottene. På den måten håper jeg å forhindre rothalsråte på de små spirene. På en liter vann bruker jeg ca 1 teskje Atamon. Såpottene dusjer jeg med en sprayflaske også med Atamon for å forhindre mugg. Du får kjøpe det i de fleste dagligvareforretninger, og det blir brukt til hjemmelaget syltetøy. Billig og bra!


Vil du vite mer om såing og planterom kan du gå inn på Moseplassen og lese hvordan Anne gjør det. Her finner du mange gode tips om det meste.

Følg meg gjerne på facebooksiden min  Kristins Hage&Drivhus og på Instagram18 kommentarer:

 1. Hei! Så flott å se noen spirer igjen! Jeg må nok vente litt til, men så har jeg heller ikke så flotte faciliteter som hos deg. Kos deg i det grønne!

  SvarSlett
 2. Har du spirer allerede du da! Heldiggrisen! Jeg går og skuler på mine potter... hehe

  Fint å se hvordan du gjør det, spesielt den "før de spirer" perioden er det mange variasjoner på, nyttig å se for meg og sikkert andre også.

  Og tusen hjertelig takk for henvisningen til bloggposten hos meg!

  SvarSlett
 3. Blir helt såsjuk når jeg spirer nå. Har ikke tid, om tre uker muligens?? Håper det.:) Superlekre Lupiner, hvor fant du frøene da? Jeg vil også ha. Lettspirte stauder liker jeg. Jeg har også vanlig lystoffrør tre armaturer og gjør det på akkurat samme måte som deg. Fungerer utmerket.:) Stor klem!

  SvarSlett
 4. Takk for så gode tips! Fint at du viste bildet av atamon - har hørt om det før, men ikke helt klart å plassere det. Jeg fikk frøene mine fra Impecta frøhandel i går, og må se om jeg ikke får tid til å så litt frø i morgen! Gu som jeg gleder meg til våren nå! Ha en riktig fin helg! Klem fra Sara

  SvarSlett
 5. Lupinfrø kjøpte jeg hos Thompson&Morgan.

  SvarSlett
 6. Så herlig med spirer og jeg kan virkelig kjenne at det klør. Har fått frø i posten i dag og blir nok ikke så mange dagene før dem kommer i jord.
  Lupiner har jeg også sådd, men nå er det ikke igjen noen i hagen. Så noe spredning ble det ikke hos meg.
  Ønsker deg masse lykke til videre med å fylle planterommet.

  SvarSlett
 7. Ja, er det ikke gøy å se de første spirene dukke fram?! I dag bladde jeg for første gang et par av hagebøkene mine, gleder meg til å starte sesongen snart, men først skal vinteren nytes:-)

  SvarSlett
 8. En god følelse når det spirer og gror:o)
  Jeg velger å vente litt til, for nå er det straks en større spire som blomstrer inni meg som skal avsluttes, og da får jeg mer enn nok å holde på med! Men når jeg hår fått mer oversikt skal jeg også begynne å så frø av forskjellig slag:o) Lykke til!

  SvarSlett
 9. Visst är det roligt när det börjar visa sig i krukorna.
  Men det är ju då som de kan vissna ner.

  Vilken fin ide att använda Atamon. Det tipset tar jag med mig.

  Lycka till med sådderna

  Gunilla

  SvarSlett
 10. Et vakkert syn(nå må jeg se å komme i gang)!

  SvarSlett
 11. Atamon, det var ju det jag skulle komma ihåg! Tack :) Så kul när det spirar och gror, då känns våren lite närmare. Men jag har fortfarande inte fått upp ljusrören, sonen (elektirkern) är lite treg.. hoppas dom kommer. Smart med kedja.

  SvarSlett
 12. Kjempekjekt å se at det spirer. Så langt har det ikke kommet her enda.
  Klipp av frøstengelen når Lupinen er ferdig blomstret, det har jeg gjort i alle år. Da står de flotte og rake akkurat der du vil ha de, år etter år.

  SvarSlett
 13. Selvsådde lupiner har jeg også hatt. Kan ikke huske at de spredde seg noe i beda.
  Jeg har ikke begynt å så enda, men skal starte etter helga.

  Ha en fin uke med frø og spirer:-)

  SvarSlett
 14. Jeg har lupiner i hagen, men de sprer seg ikke i det hele tatt. Men så bor jo jeg i Nordnorge, vi har ikke allverden til sommer her som regel, kan hende de rett og slett foretrekker litt mer varme? Vi kan få det varmt her også innimellom, men det blir ikke den jevne varmen som lenger sør. For sikkerhets skyld er det bare å fjerne frøstengelen.

  SvarSlett
 15. Vad härligt det är när man får så det första och ser det komma upp!
  Jag har inte börjat än men nu börjar det bli dags att så chili så jag får nog leta reda på alla så-attiraljer.

  SvarSlett
 16. Tak for dit besøg hos min blog :-)
  Er det ikke meget tidligt du såer alle dine frø? Men jeg har selvfølglig heller ikke dine fine faciliteter..

  SvarSlett
 17. Hej!
  Vilken fin barnkammare du har till dina frösådder. :)
  I år hade jag tänkt att jag skulle så mindre, men det återstår att se om det blir så.
  Vilken stor törnrosas kjortel du hade i ditt förra inlägg. Den är verkligen vacker. Ett ha begär om man börjat en gång med den.
  Ang. din fråga om min keramik så har jag ingen webbshop men har väl skickat något hjärta någon gång.
  Önskar dig en fin dag.

  SvarSlett
 18. Å, så koselig med spirer! Det går mot vår:)

  Lenge siden jeg har vært innom deg her, men jeg ville bare si ifra at min hageblogg"kathrinehagen" som jeg hadde før, er rappet og laget om til en snuskeblogg. Håper du får til å slette den fra listen din, og som følger om du var det til meg. Vet noen sliter med dette.Mulig for virus også om en klikker seg inn.
  Tragisk dette, men jeg fortsetter med fotobloggen min, og maleribloggen.

  Flott tips med atamon! Atamon bruker jeg på meldugg i hagen. Virker ganske bra. Enkelt, billig og ikke giftig:)

  Ønsker deg en fiiind dag!

  SvarSlett