søndag 12. juni 2011

Mange akeleier, en søt Potentilla og en lilla skjønnhet!

Da har de fleste akeleiene i hagen startet blomstringen. Det vil si at flere av de har holdt på en stund, og de som har startet de siste dagene orker jeg ikke å ta bilder av. Det regner og regner og regner og ja, regner.
Sommeren i år har jeg avskrevet for lenge siden, og nå ser jeg bare frem til tre uker i Tyrkia i fellesferien.

Heldigvis ser plantene ut til å tåle drittværet bedre enn meg!

Aquilegia 'Heidi', Villakeleie sto det på lappen fra Oasen. Denne blomstrer i flere uker og har etter hver blitt en stor tue.


Her er et nærbilde av samme akeleie.Aquilegia Hybrid 'Spring Magic' som jeg kjøpte på Plantasjen for noe år siden.Aquilegia x hybrida 'Blue Bonnets' kjøpt på Holmberg vårt fantastisk flotte lokale gartneri.Aquilegia 'Ruby Port' som jeg fikk av NinaS på forumet Hagegal.Aquilegia vulgaris 'Nora Barlow' også fra Holmberg.


Aquilegia grata som jeg fikk av en hyggelig kollega. Har denne et navn, og er det noen som kan hjelpe meg med det?Aquilegia vulgaris var. Clematiflora 'Green Apples', denne har jeg sådd selv for noen år tilbake.Aquilegia av et eller annet slag. Tror jeg grov denne opp fra min bestemors gamle hage der den har spredd seg etter eget forgodtbefinnende. Er det noen som har et navn på denne, eller kanskje den er en salig eventyrblanding? Uansett, søt er den :-) Navneforslag mottas med takk!Aquilegia viridiflora 'Chocolate Soldier'. Denne brune akeleien fikk jeg også med noen på forumet Hagegal. Jeg har glemt å notere hvem det var, så leser du dette vil jeg bli takknemlig om du gir lyd fra deg.
Halve sjarmen med å rusle rundt i hagen og titte på blomster er at plantene har en historie og at jeg vet hvor de kommer fra. Da blir det liksom mer enn "bare" en vakker plante.Aquilegia flabellata, Japansk dvergakeleie som jeg fikk av en hyggelig nabo.Jeg må også ta med et par bilder av Potentilla atrosanguinea som jeg fikk av hajal på Hagegal. Denne blomstrer for første gang i år, og er nydelig med de lyse bladene og orange blomster.

Til slutt bare MÅ jeg presentere denne skjønnheten som jeg kjøpte hos Dragland. Den blomstrer for første (og siste?) gang i år, og forventningene ble innfridd og vel så det. Lilla er også min yndlingsfarge i hagen. Dessverre så tror jeg den er monokarp. Noen der ute som vet?

Meconopsis betonicifolia 'Hensol Violet'


24 kommentarer:

 1. Flotte bilder til inspirasjon og glede.

  SvarSlett
 2. Oj så lekker Nora Barlow var da! Jeg eeeelsker akeleier:)

  SvarSlett
 3. Flotte akeleier du har! Det er jo så mange fine av de.

  Takk for opplysning om navn på den hvite akeleien, for det er nok den jeg også har her :-)

  SvarSlett
 4. Hei - og tusen takk for kommentar hos meg - koselig!
  Så mange og utrolig vakre akeleier du har. Jeg har enda ingen - men de står på ønskelista mi!
  Når det gjelder hagebordet, så spørs det jo når det blir ferdig....min kjære jobbet ca en time med det i dag, etter det har det bare vært regnskur på regnskur, torden og lyn. Vil ha sooool!!!
  Hilsen Hagealven

  SvarSlett
 5. Nydelig - tror jeg må få meg flere akeleier :)

  SvarSlett
 6. Kjempeflotte akeleier og fine bilder. Skal få tak i frø så jeg kan få sådd noen til neste år. De vil passe fint sammen med rosene. :)

  SvarSlett
 7. Kjempe fine blomster bilder! Jeg koser meg sånn hos deg :) Akeleier skal definitivt inn i min hage nå!
  - Sara

  SvarSlett
 8. Så kjekt å sjå at potentillaen trivst i sin nye heim. Den er veldig stilig når ein får nærbilde av blomsten. Mange flotte akeleier og spesielt syns eg Blue Bonnets er.
  Ei fin tid no framover med blomster av alle slag. :)

  SvarSlett
 9. Å så flotte ,den hvite er bare noe av det peneste jeg har sett ,jeg viste ikke at det fantes så mange fargevarianter.
  Så flink du er til å ta bilder ,ha en fin kveld, Marit.

  SvarSlett
 10. Når jeg ser bildene dine skjønner jeg at nå skal jeg ha flere sorter akeleie i min hage også! Ha en fortsatt fin pinse!

  SvarSlett
 11. Tror jeg kort og godt istemmer forrigmann her : ) Så mange typer og så skjønne!
  Vokser de til tuer av seg selv, eller "trimmer" du de på noen måte? Mine vokser mest som enkeltstilker, her og der.

  Forresten, min Magnolia Susan er fra et helt ordinært kjede-havesenter...

  SvarSlett
 12. Wauw hvor er de flotte dine akelejer :-)

  SvarSlett
 13. Så mange fine akeleier du har!
  Nydelige blomster, kjekt å samle på.
  Mange fine bilder her, kommer nok igjen på besøk:))

  SvarSlett
 14. Så mange fine akeleie bilder! Visste ikke at det fantes så mange forskjellige sorter. Siden du har erfaring med akeleier lurer jeg på hvordan jeg best kan få de til å trives i min egen hage. har tenkt å skaffe meg frø fra noen som har akeleier og et annet sted kan jeg hente plante på rot. Hvilken jord trives de i? Sol/skygge? Hvordan frøså akeleier? Ble mange spørsmål her, men etter å ha sett de flotte bildene hos deg er jeg blitt enda mer interessert i denne vakre gamle blomsten.

  SvarSlett
 15. Jeg tror at den lilla valmuesøsteren din er en staude. Jeg har hatt min i mange år, og den blir større etter som årene går. men ikke prøv å dele den,det liker den ikke. Den er imidlertid lett å frøformere.
  Hilsen Scorpio på Hagegal

  SvarSlett
 16. Heia :)
  Takk for besøket på bloggen min - har lagt meg til som følger på din nå :) Det hadde vært morsomt å bytte akeleier så det må vi se på om vi får til :) 'Tower Light Blue' har jeg flere frøplanter av så det skal gå fint - men vil gjerne feite de litt mere opp før evt bytte så vi kan ta det litt lengre utpå. Sånn ellers har jeg nå noen andre også :)

  SvarSlett
 17. PS! Glemte å si meg enig med Scorpio - den lilla valmuesøsteren er en staude - en variant av den vanlige blå :)

  SvarSlett
 18. Herlige bilder! Har nettopp vært i feriehagen og inspisert akeleiene der, og etter dette innlegget ser jeg jo at jeg godt kan utvide samlingen en tanke :-)

  SvarSlett
 19. Da har jeg kost meg med akeleiene dine. Her er det ikke så mange, men de som er, står fint.
  Småplantene jeg fikk av deg gror til, og i dag har de flyttet ut i kontrollerte omgivelser.
  Kari K.

  SvarSlett
 20. Nydelige akelier!
  Godt at de tåler regnet!
  Ha en fin kveld:))

  SvarSlett
 21. Så mange flotte akeleier!!!

  Jeg har sådd noen ulike sorter, så det blir spennende å se!

  SvarSlett
 22. Heisann!

  Sååååå mange sorter akeleie!
  Den ene vakrere enn den andre. Nei, det er ikke rett, alle er like vakre, på sitt vis ;:OD)

  SvarSlett
 23. Sanne skjønnheter dette :)
  Her står akkeleiene og strutter, men nå er det vel på hell.

  Og gratulerer med finaleplassen, igjen!

  SvarSlett
 24. har ikke vært her siden jeg bodde i DK.. fant deg igjen hos Fru T..

  du salige for en samlig akelejer du har fått.. har sukket meg gjennom bildene her : )) Hensol Violet var utrolig flott !!

  den blå og lilla valmuesøster.. du sier den ikke var slik i fjor.. kan det ha med jordsmonnet å gjøre.. slik som med hortensia.. den skifter jo fra blå til rosa dersom den mangler kalsium..

  ha en finfin sommer..

  hilsen Bea (fra de smukkeste ting)

  SvarSlett